L’empresa Aiguanatura dels Ports SL. ha estat beneficiaria de l’ajut per l’actuació d’integració paisatgística i recuperació d’espais i senderes dins de la zona de Los Castellazos a Alfara de Carles, de la convocatòria de subvencions als espais naturals de Catalunya als habitats i espècies, en el marc del Programa de desenvolupament rural de Catalunya (operacions 04.04.01) per un import de 12.314,79 € ( 43% FEADER i 57% Del Departament d’Acció Climàtica)

Amb les actuacions realitzades s’ha obtingut els objectius principals del projecte amb la integració paisatgística i recuperació d’espais i senderes amb les següents diferents actuacions:

a) Integració paisatgística del cobert de treball del nivell 5 per usos educatius i d’observació de fauna.
b) Aprofitant la integració paisatgística d’una de les parets del cobert fer un refugi per quiròpters
c) Condicionament de la bassa dels llots per evitar es quedi seca a l’estiu
d) Recuperació de la sendera a l’altre costat del barranc de la Conca, continuació de l’itinerari del bosc de ribera de l’anterior projecte

fonseuropeus    genralitat de catalunya

 

Alhora s’han assolit els objectius secundaris:

cobert5- Mitjançant les actuacions del projecte que es presenta es pretén contribuir a la restauració, manteniment i millora d’ecosistemes forestals, més concretament afavorint la biodiversitat i els paisatges europeus
- Maneig d’hàbitats naturals i seminaturals mitjançant el pasturatge amb l’objectiu de millorar un estat de conservació favorable d’hàbitats i espècies.
- Actuacions en edificacions i en infraestructures d’ús agroramader fixes donant-li un nou ús dins de l’educació ambiental. El cobert del nivell 5 que tenia una funció de magatzem s’adaptarà a un ús educatiu lligat per una banda al coneixement i observació de fauna (aus, insectes, macro invertebrats, quiròpters) i per un altre al coneixement de les especies autòctones de ciprínids que estem reproduint en aquest nivell lligat a l’aqüaponia amb sistema RAS (sistema tancat sense consum d’aigua).
- Construcció d’un refugi per quiròpters aprofitant una de les parets del cobert i les feines d’integració paisatgística. En aquest lloc d’Aiguanatura hi ha un dels punts de mostreig del projecte Quiro-rius i Quiro-habitats en el que col·laborem des de l’any2017.
- Condicionament de la bassa dels llots: aquesta bassa és l’última de la instal·lació i és totalment natural tant en lo que es refereix al fons com en les riberes, ja que no esta feta amb formigó ni ciment. La seva funció es recollir tota l’aigua de la instal·lació per tal de netejar-la i naturalitzar-la abans de abocar-la al barranc de la Conca. Amb el pas dels anys aquesta bassa ha anat acumulant sediments i això ha provocat una disminució de la seva fondària. Aquest fet provoca que en èpoques de sequera el nivell de la bassa disminueixi notablement, el que comporta un risc per tota les especies que hi viuen o en depenen per veure.
- Part de les accions d’aquest projecte impliquen la recuperació i condicionament de connectors biològics.
- La integració paisatgística de l’antic cobert/magatzem afectarà notablement a la qualitat del paisatge ja que aquest cobert es veu molt des del camí de El Toscar.
- El condicionament de la bassa dels llots implicarà una millora en la qualitat d’aigua al augmentar el volum d’aigua a l’estiu.
- Actuació de recuperar una antiga sendera perduda amb el pas dels anys per poder accedir als bancals de l’altre banda del barranc amb finalitat excursionista entre d’altres, ja que a partir d’aquest punt es pot enllaçar amb una sendera que hi ha més amunt que comunica amb la Vall Cervera. Aquesta sendera seria continuació de l’itinerari del bosc de ribera i possibilitaria poder ampliar els punts de mostreig del projecte Quiro–rius i Quiro-habitats en el que participem fa anys. Aquesta acció també farà possible recuperar la tipologia d’hàbitats oberts tipus prat i poder fer una prevenció d’incendis ja que es una zona actualment sense accés..
- En general totes les accions a realitzar repercutiran en un condicionament de zones a l’aire lliure per la rebuda de visitants amb l’objectiu de fer difusió i donar informació dels valors naturals de l’espai alhora que una ordenació dels usos públics.

 

bassa bosc1 bosc2

 

ratspenats

Aquest dissabte 30 de març a les 10 del matí, GRAËLLSIA, Grup d'estudis i comunicació ambiental, una entitat sense ànim de lucre amb seu a Roquetes, portarà a terme al barranc de la Conca, al camí del Toscà, a les instal·lacions d'Aigua Natura, la jornada Aigua i Ratpenats, d'Aiguanatura dels Ports. AiguaNatura dels Ports és un projecte de conservació i educació ambiental entorn l'aigua, en acord de custòdia amb l'entitat Graëllsia. La presidenta de Graëllsia, Vicky Carles, ens explica que ''Tenim un grup de voluntaris del programa Quirorius i fem visus per comptar els ratpenats d'aigua que cacen a les basses, però volem aprendre més, tant d'ells com d'altres espècies de Quiròpters presents, per tal d'afavorir el seu hàbitat i la seva conservació''. Aquesta jornada és la primera del programa d'AIGUA I RATPENATS amb l'objectiu de donar a conèixer l'espai on actuaran, i presentar les altres accions de formació previstes per als voluntaris que vulguin formar part de les properes observacions en un programa de ciència ciutadana gràcies a un APADRINAMENT LIBERA. Data publicació: 28/03/2019

[més informació aquí]

CURS CAPSULA RATPENATS CATALA 400x566 

Hola! T'agraden els ratpenats i voldries saber-ne més?

Des de l'associació Graëllsia estem buscant gent que vulgui formar part d'un grup de voluntariat per fer seguiment de ratpenats i hem preparat una formació gratuïta per a aprendre'n més sobre ells i els nous mètodes de seguiment el proper cap de setmana 24 i 25 de maig a Roquetes (Terres de l'Ebre).

Si vols apuntar-te, consulta el programa i els requisits del curs a la webhttp://graellsia.org/calendari-dactivitats/  i acte seguit omple aquest formulari  https://forms.gle/YtTWvzSBNb2PK4zF9 

Ajuda'ns amb la difusió! Gràcies!!

17 Desembre 2018

El Col·lectiu de dones titulars de les secretaries de les confraries de pescadors és un dels guardonats del 2018. Actualment les dones ocupen el 33% dels càrrecs de les 36 confraries i federacions de pescadors de Catalunya.
Enguany, també han estat premiats pel seu treball i defensa del sector pesquer i aqüícola Salvador Manera González, Rafa Zafra Rodríguez i Josep Ramon Castells Gestí.
De l’edició 2017 s’ha premiat Eusebi Esgleas i Parés, juntament amb Anna Nebot i Morató, i el programa de televisió ‘La Barca de l'Andreu’ del canal Terres de l'Ebre.

..... També s’ha concedit la Medalla de la Pesca catalana 2017 a Anna Nebot i Morató, biòloga, pel seu treball en diversos àmbits relacionats amb l'aqüicultura i en el projecte de reproducció controlada del mero Epinephelus marginatus en col·laboració amb diferents col·lectius relacionats amb les activitats marítimes, com és el cas dels sectors pesquer i aqüícola, el de la pesca esportiva, el científic i el de l'Administració. Aquest projecte tenia per objectiu aconseguir una gestió sostenible d'aquesta espècie a partir d'un model d'informació, educació, conscienciació i divulgació de la problemàtica que l'afectava. Actualment, desenvolupa un projecte que comprèn 3 activitats: Educació ambiental amb nens i nenes, Turisme i Aqüicultura d'espècies d'aigua dolça.

Veure article complert >>

18 Maig 2019

El cap de setmana passat, dissabte 18 de maig vam anar a una fira que es feia a Móra d'Ebre per promocionar activitats de la zona.  Nosaltres vam portar una piscina amb peixos per a que la gent els pogués pescar i una mostra del que és el minigolf que hem estrenat enguany.

actiunatura-001
actiunatura-002
actiunatura-003
actiunatura-004
actiunatura-005
actiunatura-006
actiunatura-007

Página 1 de 4

Objectivo

AiguaNatura dels Ports es una empresa que nace con el objetivo de reconvertir una piscifactoría de producción tradicional de trucha en un espacio nuevo de conocimiento y diversión alrededor de la acuicultura, el agua y la educación ambiental, desde una vertiente sostenible y de recreo, para adultos y pequeños.

Entorno

Dentro de un entorno indescriptible por su magia y belleza natural, que tiene como protagonista principal el agua, se plantea la posibilidad de adaptar unas instalaciones productivas envejecidas por el tiempo y con un gran recorrido histórico dentro del patrimonio industrial del Valle del Toscar, en un lugar abierto a todo el mundo para pasar un buen rato desconectando de la civilización y disfrutando de la naturaleza dentro de un espacio Natura 2000 además de Reserva de la Biosfera.

Crecimiento

AiguaNatura dels Ports es un proyecto de largo recorrido que poco a poco irá desarrollando diferentes aspectos complementarios dentro del mundo de la acuicultura como son la pesca turismo, la educación ambiental, la investigación y la defensa de la biodiversidad a través de especies autóctonas amenazadas, siempre bajo un prisma de sostenibilidad con el entorno, conocimiento y educación ambiental.

Disseny totsdos.com